Місто велосипеда

Яке в Україні ставлення до велосипеда? В більшості своїй це дитяче сезонне розвага для парків. У кращому випадку приходять спортсмени в трико і шоломах і затирають про 50 км поїздок кожен день по швидкісних трасах. Але все це – мала частина можливого!

Велосипед – простий і ефективний вид транспорту, яким можуть користуватися і діти, і люди похилого віку. У невеликих містах він працює в режимі від дверей до дверей, а у великих – в координації з громадським транспортом. На ньому можна навіть їздити в дощ і сніг, якщо налагодити водовідведення та прибирання. Є лише одна велика проблема: щоб велосипед став популярний в місті, потрібно робити зручні і безпечні для всіх вулиці і відбирати метри асфальту у машин. Більшість мерів міст дуже бояться це робити, але головне – не розуміють, навіщо це потрібно. На всю Україну поки що є Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, де вже перехворіли бензинової хворобою і зробили мережу велодоріжок.

Уявити вулиці українських міст зручними для жителів на велосипедах складно, для цього потрібно мати хорошу фантазію. Зате всього в кількох годинах льоту від Києва є Амстердам, де останні півстоліття роблять міста зручними для пішоходів і велосипедистів – легко можна подивитися, як виглядає місто, де автомобіль просто не потрібен.

Але це ж не %будь-яке наше місто%

Порівнювати населення і розмір Амстердама з Києвом або Запоріжжям нерозумно. Амстердам давно переріс свої межі, сьогодні економічна агломерація включає в себе Роттердам, Гаагу, Лейден, Утрехт і більш дрібні міста, всього близько 7 млн ​​осіб на землі розміром з Києв. Саме через це в країні більше велосипедів, ніж жителів: люди їдуть до вокзалу в своєму місті на велосипеді, паркують його і їдуть на поїзді, а в іншому місті беруть свій другий велосипед і їдуть до роботи або навчання. Велосипед в цьому випадку грає роль транспорту першої і останньої милі.

Ще півстоліття тому той же Амстердам був запаркований машинами і був небезпечним для всіх поза кузова автомобіля. Але вони переросли це, сьогодні при реконструкції вулиці або забудові району питання зберігання машини або зручності їзди на машині ставлять на останнє місце. В першу чергу місто роблять зручним для пішоходів, велосипедистів та пасажирів громадського транспорту. Згідно з цим дослідженням, майже половина щоденних поїздок в Амстердамі спадає на велосипед:

Колапс для економіки

У Європі вже давно підрахували, що велоінфраструктура приносить прибуток: Департамент транспорту Лондона опублікував документ з великою кількістю статистики про вплив велосипедної і пішохідної інфраструктури на економіку міста: кожен £ 1, вкладений в інфраструктуру для велосипедистів і пішоходів, приносить міській економіці близько £ 13, в той час як інфраструктура для автомобілів приносить місту лише £ 4. Велосипедна інфраструктура також підвищує пропускну здатність вулиці, а не знижує її.

Пішоходи і велосипедисти витрачають в магазинах на 40% більше, ніж автомобілісти. До такого висновку прийшли дослідники з Bartlett School of Planning, University College London і Департаменту транспорту Лондона. У дослідженні також відзначається, що співробітники компаній, які приїжджають на роботу на велосипеді, беруть лікарняний в 1,3 рази рідше колег. Це зберігає £ 128 млн для економіки країни щорічно.

Нідерланди щорічно інвестують в велосипедну інфраструктуру близько € 510 млн (€ 30 на душу населення). Завдяки створеним умовам жителі країни в середньому проїжджають на велосипеді 910 км на рік. Вигоди для економіки в одному тільки охороні здоров’я – близько € 19 млрд.

Загалом, витрати щодо інфраструктури для автомобілів або того ж громадського транспорту невеликі, а користь величезна.

Велосипед і громадський транспорт

Голландці проектують компактні і щільні міста, де все поруч і не потрібно їздити далеко. Якщо в Запоріжжі є Космос і Бабурка і це одне велике місто, то в Нідерландах це буде Амстердам і Роттердам – 10 хвилин від будинку до станції на велосипеді, півгодини в електричці і ще 10 хвилин на велосипеді до потрібної двері.

Залізнодорожний оператор Нідерландів навіть запустив власний сервіс велопрокатів, де добу оренди коштують € 3. За рахунок прокатів, велодоріжок і велостоянок при вокзалах число пасажирів виросло – добиратися до поїзда стало зручніше і швидше:

Для цього на вокзалах роблять велопарковки. Найбільша велопарковка в світі сьогодні в Утрехті, вона вміщує 12 тисяч велосипедів. В Амстердамі ж тільки будують підземну велопарковку під каналом біля вокзалу, зате є тимчасові баржі:

У вокзалів і станцій метро діє обмеження паркування в 14 днів. Якщо велосипед стоїть довго, то на нього вішають попереджувальну бирку з датою евакуації. Якщо не забрали, то його відвозять на штрафмайданчик, а після певного терміну продають.

У разі поганої погоди, несподіваною далекої поїздки або ще чого можна взяти велосипед в метро або трамвай. Зазвичай діє обмеження на годину пік і по два велосипеди на вагон.

Це варто додатковий € 1. Якби не було додаткової плати, то під час дощу велосипедисти б забивали всі вагони і заважали іншим.

Про громадський транспорт Амстердама детальніше поговоримо пізніше в звіті про місто – там з цим все добре, хоч і дорого.

Найголовніше

Люди стануть користуватися велосипедом тільки за однієї важливої ​​умови: це має бути безпечно і зручно. Безпека – справа відносне, чоловіки, жінки, пенсіонери і діти сприймають його кожен по-своєму. Якщо на питання «Відпустив би я свою маму в магазин на велосипеді?» Ви відповідаєте ствердно, то, мабуть, все зроблено правильно і добре.

У Нідерландах під час створення інфраструктури виходять з того, що дитина після 12 років повинен їздити в школу на велосипеді один. Для цього на жвавих вулицях роблять відокремлені велодороги, проектують зрозумілі перетину і заспокоюють рух машин.

При створенні велоінфраструктури в принципі важливо запитувати не тих, хто вже їздить на велосипеді, а тих, хто з якихось причин боїться почати. Коли ви дізнаєтеся причини страху і вирішите їх, люди самі сядуть на велосипед і поїдуть.

А як же діти?

Нідерланди – одна з небагатьох країн, де дитяче ожиріння йде на спад. Діти самі їздять до школи на велосипедах з друзями – це безпечно і весело. Ще діти не крадуть час батьків на розвіз: тато з мамою можуть зайнятися собою або спокійно поїхати на роботу.

З більш дрібними дітьми складніше, але все давно придумано:

Нормальна практика, коли на одного дорослого на велосипеді доводиться троє дітей.

Люди похилого віку та інваліди

Часто кажуть, що велосипедом не можуть користуватися пенсіонери, хоча ті ж українські села легко з цим посперечаються. Багато в чому велосипед для пенсіонерів навіть більш вдале рішення, ніж для молодих і сильних: не потрібно на собі тягати сумки з магазину.

Маломобільні ж використовують велодоріжки для пересування по місту на візках. Це не зовсім нормально, але безбар’єрна велоінфраструктура дозволяє таким людям хоч якось користуватися містом.

Негабаритний вантаж

Холодильники і шафи від Ікєї на велосипедах не возять, хоча вантажні велосипеди бувають різними:

Дрібна логістика легко підлаштовується, якщо створити умови. Багато вантажні велосипеди зараз роблять з електромотором для допомоги при старті і на підйомах.

Багато беруть вантажні велосипеди для перевезення тварин або дітей:

Національний вантажний велосипед:

Для більш дрібних побутових потреб звичайний велосипед дуже навіть підходить:

Але ж їх крадуть!

Охоронювані велопарковки є лише на великих паркінгах, але вони платні. В інших випадках тягар охорони лягає на власника. В Амстердамі велосипеди крадуть часто і багато, тому нові велосипеди часто спеціально состаривают і роблять менш привабливі.

Є навіть жарт, що якщо крикнути на вулиці Амстердама «Стій, це мій велосипед!», То як мінімум троє людей зістрибнуть і спробують втекти від вас. Жарт лише наполовину жарт.

Дощ, сніг і ураган

У погану погоду їхати на велосипеді не хочеться, це нормально. Навіть в Амстердамі в погану погоду менше людей їде на велосипедах, але тут є важлива деталь: якщо велосипед швидше і дешевше поїздки на трамваї або машині, то більшість все одно поїде на велосипеді. Це як небажання в погану погоду йти в метро і їхати на роботу, але люди беруть парасолі, взувають промокне в непогоду взуття і тупають в офіс – краще перетерпіти, ніж втратити гроші і роботу.

Дощовики і спеціальні парасольки – є різні аксесуари, які зберігають людей сухими під час дощу. Більш того, при їзді на велосипеді не мокнуть, ноги (якщо є крила).

Набагато гірше їздити в вітер, який тут буває вкрай сильним – від нього так просто не врятуватися. Якщо вам кажуть, що в Амстердамі багато велосипедів за рахунок хорошого клімату, не вірте, вас обманюють!

Сніг тут буває рідко, з його приходом трапляються проблеми.

… але той же досвід фінів нам говорить, що це теж не проблема при правильній роботі двірників.

Управління бажаннями

Крім того, велосипед дозволяє їхати навпростець, а машини пускають зигзагом. Наприклад, на велосипеді можна спокійно їхати під цеглу.

Ця вулиця раніше була для машин, а сьогодні вона тільки для велосипедистів і трамваїв:

Такі прийоми роблять шлях на велосипеді більш швидким, ніж на автомобілі.

Ще тут думають про цікавинки поїздки. За замовчуванням за це відповідає красива архітектура і зелень, але іноді цього мало. Наприклад, роблять умови, щоб можна було їхати вдвох і базікати:

Тут навіть підрахували, як жителі возять друзів на багажниках! 84% голландців, що пересуваються на велосипеді в якості пасажира, тримають ноги з лівого боку. У 3% випадків спільної поїздки дівчата везуть хлопців, в 52% – хлопці везуть дівчат.

Ніхто не забороняв людям їздити на автомобілі, але тут створюють такі умови, щоб людина сама вибрав велосипед.

Зараз в Амстердамі масово прибирають паркувальні місця, а до 2030 року місто повинен буде на 55% скоротити викиди CO2 в атмосферу – доведеться робити велосипед ще більш популярним видом транспорту.

При цьому рівень автомобілізації Нідерландів вище, ніж в будь-якому місті України. Просто вони створюють вулиці і райони таким чином, що машину для поїздок по місту ти будеш використовувати лише в крайньому випадку. Між містами велодоріжки теж є, але мережу автострад в Нідерландах просто казка! Просто тут не плутають поняття дороги та вулиці, розділяючи мобільність між містами і всередині.

Коли подібне буде у нас?

Півстоліття тому ніхто не міг уявити, що амстердамці їздитимуть на велосипедах і при цьому радіти життю. Сьогодні це норма

Ще 20 років тому говорити про велодоріжках на вулицях Нью-Йорка або Лондона можна було хіба що жартома. Сьогодні це знову-таки норма.

При цьому тут не заборонили всі автомобілі, просто створили умови, коли без гострої потреби ними не користуватимуться. Виявляється, можна знайти баланс!

При цьому тут не заборонили всі автомобілі, просто створили умови, коли без гострої потреби ними не користуватимуться. Виявляється, можна знайти баланс!

`Фото та переклад з блогу Місто для людей 
Опубліковано
В категорії Статті