Розвиток велоінфраструктури Мелітополя

Розвиток велоінфраструктури Мелітополя

Впровадження «Концепції розвитку велосипедної інфраструктури міста Мелітополя» – це один з важливих кроків на шляху до створення комфортного та сучасного міста. І це вже давно не просто красиві слова чи лозунг, а скоріш за все констатація факту. Більше того, криза через пандемію коронавірусу «пересадила» увесь світ на велосипеди. Такі події/ситуації дають можливість переглянути усталені принципи функціонування суспільства та проводити більш радикальні реформи. Перехід на індивідуальні види транспорту може або призвести до ще більшої автомобільної експансії, або дати поштовх для розвитку велосипедної інфраструктури. У нашому випадку, як зазначалось вище, пандемія дала поштовх до розвитку веломережі.

Розроблення та впровадження велоконцепцій стає трендом для багатьох міст світу та є ознакою розумної транспортної політики. Велосипед — це потужний рушій соціальних та культурних змін, який допомагає людям будь-якого віку та можливостей задовольняти свої щоденні потреби міської мобільності.

У липні 2020 року Мелітопольська міська рада затвердила концепцію розвитку велоінфраструктури. Дана концепція передбачає побудову 107 км велодоріжок та велосмуг.

Розглянемо кілька рекомендацій для міста, які, в тому числі передбачені у велоконцепції:

  1. Необхідно обрати магістральний маршрут з Велоконцепції (першочерговий) та почати розробку проектно-кошторисної документації. До речі, побудова самого маршруту може відбуватись поетапно.
  2. Паралельно під час капітальних ремонтів вулиць передбачати облаштування велоінфраструктури. Для цього необхідно включати у технічні завдання на розробку проектно-кошторисної документації для вулиць «передбачити рух для велосипедистів».
  3. У велоконцепції наведено приклади облаштування велосмуг на певних вулицях (вул.Пушкінська, героїв України). Міські структури можуть почати з тих вулиць, де є можливість облаштування велосмуг. Велосмуга – це смуга, призначена для руху велосипедистів в межах проїзної частини вулиці, яка виділена за допомогою дорожньої розмітки, або конструктивно. Згідно з будівельними нормами велосипедні смуги можуть проектуватися виключно для одностороннього руху. Більше того, дана велоінфраструктура є дешевшою та швидшою у впровадженні, але, за умови, впровадження її там, де це дійсно можливо.
  4. У міського голови чи профільного заступника має з’явитись радник/ця з питань розвитку веломережі або у штатній структурі передбачити посаду велоофіцера задля подальшого системного розвитку веломережі у Мелітополі. Дуже складно розвивати веломережу без відповідного координатора/менеджера процесу.
  5. 2 різи на рік необхідно організовувати підрахунок велосипедистів й залучати містян та громадські організації до таких підрахунків. Адже підрахунок велосипедистів – це не лише дані про потоки велосипедистів, які показують вплив появи нової інфраструктури на користування велотранспортом, а й є дієвим інструментом у прийнятті рішень про виділення ресурсів на розбудову веломережі.

Розвиток веломережі – це насправді цікавий процес. Головне – це системність та відповідність основним принципам: безпека, комфорт та пов’язаність.

Проте, саме у синергії та співпраці двох сторін (громадськості та органу місцевого самоврядування) розвиток велоінфраструктури стане дійсно сталим процесом.

Що ж може робити громадськість, звичайний мешканець міста Мелітополя чи активіст?

  1. Перш за все, моніторити плани Мелітопольської ради (на наступний рік, півріччя тощо) через сайт, подання власних запитів щодо наявності заходів, передбачених бюджетних коштів пов’язаних з розвитком веломережі.
  2. Відвідувати засідання сесій Мелітопольської міської ради, постійних комісій депутатів, які розглядають питання ремонту/реконструкції вулиць, та адвокатувати необхідність передбачення коштів на облаштування велоінфраструктури як в рамках ремонту/реконструкції всієї вулиці, так й окремо (наприклад, облаштування велодоріжки та тротуару; облаштування велосмуг тощо).
  3. Якщо на вашій вулиці відсутня велоінфраструктура – надсилайте звернення до Мелітопольської міської ради щодо необхідності облаштування її. Такі звернення, в тому числі, пришвидшують розвиток веломережі.
  4. Вимагайте, щоб процес обговорення та проектування велоінфраструктури був публічним, тобто ви мали право надавати пропозиції щодо облаштування тої чи іншої форми організації велоруху на конкретній вулиці з урахуванням комфортності та безпеки руху. Адже ви – користувач велосипедом.
  5. Долучайтесь до підрахунку велосипедистів, різноманітних промозаходів та просто здійснюйте свої поїздки велосипедом, адже чим більше буде велосипедистів у вашому місті, тим швидше буде з’являтись й велоінфраструктура. Доведений факт 😉

Матеріал підготовлений в рамках проєкту “ВелоМіста 2.0”, який реалізовує Громадська організація “Спільно HUB” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Опубліковано
В категорії Статті