Підрахунок велосипедистів(-ок) м.Запоріжжя (травень 2021)

Підрахунок велосипедистів(-ок) у Запоріжжі – захід з аналітичним звітом, який координується громадською організацією Спільно HUB із залученням зацікавлених містян (волонтерів та волонтерок) одночасно у 19 точках міста двічі на рік (та по дві години у будній і вихідний дні). Долучаючись до підрахунку велосипедистів – ви привертаєте увагу до використання велосипеда як транспорту, допомагаєте прослідкувати динаміку користування велосипедом за різними критеріями, а також стаєте амбасадорами розвитку велосипедної інфраструктури у Запоріжжі задля безпеки всіх учасників дорожнього руху.

Яку інформацію ми збираємо?

  • загальна кількість велосипедистів;
  • гендерний розподіл;
  • наявність у велосипедистів шолома;
  • форма одягу: звичайний повсякденний чи спеціальна спортивна велоформа;
  • рух по тротуарах чи по дорозі;
  • кількість не велосипедів (самокатів, електро-самокатів, моноколес і т.і.);
  • кількість велокур’єрів.
підрахунок, будній день
інфографіка
підрахунок, вихідний день
інфографіка

Умови підрахунку

У будній день люди більшою мірою їдуть на роботу та з роботи, тобто, використовують велосипед як персональний міський транспорт. У вихідний день – більше для рекреації (туризму, відпочинку тощо). Враховуючи вищезгадані фактори для того, щоб мати повне уявлення щодо кількості велосипедистів(-ок), підрахунок був проведений в будній день (середа, 2021.05.26, 17:00-19:00), а також у вихідний день (субота, 2021.05.15, 12:00-14:00). Через складні погодні умови підрахунок у будній день було зміщено у часі на два тижні.

ДатаПроміжок часу підрахункуПогода
15 травня, субота12:00-14:00Ясно, легкий вітер, 20-23⁰
26 травня, середа17:00-19:00Ясно, сухо, 25-26⁰

Методологія

У нашому першому підрахунку велосипедистів(-ок) осінню 2019 року ми користувались методологією, яку нам надали наші партнери U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»).

Зараз ми використовуємо модифіковану методологію під наші потреби, аби збирати більше інформації та мати можливість в майбутньому робити більш детальні аналізи по кожному місцю підрахунку.

Основні принципи залишаються незмінними, тому є можливість порівнювати результати з попередніми підрахунками за головними критеріями:

  • загальна кількість велосипедистів(-ок);
  • гендерний розподіл;
  • рух по тротуару або по дорозі;
  • користування шоломом;
  • та інші.

У травні 2020 року до підрахунку було додано 8 нових місць, щоб мати більш повну картину по загальній статистиці. Адже у вересні 2019 у нас було 11 ключових точок. Але для коректного порівняння з попередніми підрахунками, ми візьмемо дані без цих нових місць. В подальшому через деякий час, коли в нас буде більше виконаних підрахунків по всім 19 точкам, ми зможемо робити порівняння по всім 19 точкам, без старих підрахунків з 11 точками.

Загальна кількість

У травні цього року на 11 перехрестях було нараховано за дві години:

  • у вихідний день – 903 велосипедиста(-ки);
  • у будній день – 948 велосипедиста(-ки).

Якщо порівняти це з підрахунком, здійсненим весною у 2020 році, то кількість велосипедистів(-ок) які проїхали на 11 перехрестях зросла для обох днів:

  • у вихідний день – зросла на 60% (з 563 до 903),
  • у будній – зросла на 25% (з 754 до 948).

Якщо порівнювати умови проведення весіннього підрахунку 2021 року із попереднім, що відбувався восени 2020 року, то ми маємо досить схожі погодні умови. Проте, між цими підрахунками м. Запоріжжя декілька разів знаходилось у червоній епідеміологічній зоні, та пережило декілька хвиль карантину. Все більше людей почало обирати велосипед як безпечний, в епідеміологічному значенні, транспорт що і видно по значному зростанню використання велосипедів саме у будній день в години пік.

Гендерний розподіл

Порівняно з попереднім підрахунком частка жінок у вихідний день зросла на 5% (з 15% до 20%), а у будній – залишилась майже на тому самому рівні, з невеликим коливанням менше одного відсотка, в більшу сторону (з 9,28% до 10,02%).

Рух по тротуарах

Кількісне співвідношення велосипедистів(-ок), які обирають рух по тротуару чи по дорозі, змістилось в бік тротуару. Більше людей стало обирати тротуар, що може свідчити про небезпечність пересування дорогами міста.

Шоломи і одяг

Кількісне співвідношення велосипедистів(-ок), які їздять без використання шолому, у вихідний день зменшилось на 1% (з 83% до 82%), а у будній – збільшилось на 1% (з 79% до 80%).

Більшість велосипедистів(-ок) у Запоріжжі їздять у звичайному повсякденному одязі (75-80%), інші – одягнені у спеціальну спортивну велоформу (20-25%).

Кур’єри та кур’єрки

Кількість велокур’єрів та велокур’єрок у порівнянні з попереднім підрахунком суттєво не змінилась (1-2%).

Загальна кількість по кожному місцю

Найбільша кількість велосипедисток та велосипедистів за дві години була зафіксована:

  • у вихідний день: на перетині Прибережної магістралі та вул. Запорізька;
  • у будній день: на перетині пр. Соборного та пр. Металургів.

Типи транспорту

Крім звичайних велосипедів під час підрахунку зустрічалися: електровелосипеди, електросамокати, самокати, моноколеса, електроколяски, скейти, гіроскутери.

А також деякі велосипеди були обладнані дитячим велокріслом:

  • у вихідний – 8 шт. (0,54%);
  • у будній – 3 шт. (0,18%).

Порушення правил дорожнього руху

Велосипедисти (так само як і пішоходи та автомобілісти) є повноцінними учасниками дорожнього руху. Тому вони мають дотримуватися правил дорожнього руху, задля своєї безпеки і безпеки інших.

Під час підрахунку більшість велосипедистів та велосипедисток проїджали без порушення ПДР. Але на жаль не всі:

  • у вихідний 11% проїхали з порушеннями;
  • у будній – 15%.

Минулорічні показники 23% та 21% відповідно, що показує динаміку зниження порушень правил дорожнього руху велосипедистами

Поширені питання та відповіді

  1. За яким принципом обираються місця підрахунку?
    Місця підрахунку обираються організаторами. Здебільшого це вузькі місця сполучення між районами з великим трафіком. А також місця на існуючих або запланованих для будівництва веломаршрутах.
  2. Навіщо рахувати “не велосипеди” (самокати, електросамокати, моноколеса)?
    Згідно діючим нормам (ДБН В.2.3-5:2018 п.5.3.8) “На велосипедних доріжках та велосипедних смугах дозволено рух на інвалідних колясках, персональних електричних та немоторизованих засобах пересування.” Тому ми рахуємо всіх потенційних користувачів велоінфраструктури.
  3. Як ви рахуєте електровелосипеди?
    Електровелосипеди ми рахуємо так само як і звичайні велосипеди.
  4. Чи рахуєте ви також мопеди та мотоцикли?
    Ми не рахуємо мопеди і мотоцикли, адже їм не дозволено користуватись велосипедною інфраструктурою.
  5. Чи рахуєте ви пішоходів?
    Ми не рахуємо пішоходів, крім випадків, коли пішохід веде поруч велосипед.

Фото

Дякуємо всім волонтерам і волонтеркам, які допомагають рахувати велосипедистів та велосипедисток! Навесні 2021 року ви стали справжніми героями, які стоять на варті розвитку велосипедної інфраструктури у Запоріжжі!

Запрошуємо всіх зацікавлених до участі в наступному підрахунку, який відбудеться весною, у вересні 2021 року.

Опубліковано
В категорії Статті