Концепція розвитку велоінфраструктури Запоріжжя: що це таке та навіщо потрібне місту?

Концепція розвитку велоінфраструктури Запоріжжя

Концепція розвитку велосипедної інфраструктури – це документ, який приймається міською радою та визначає стратегію руху влади щодо велосипедної інфраструктури. Загальна мета Концепції – це інтеграція велосипеду як звичайного виду транспорту у систему транспортного сполучення будь-якого міста.

Запорізька міська рада прийняла Концепцію у жовтні 2019 року, ознайомитись з документом можливо за посиланням.

Відповідно до Стратегії розвитку міста Запоріжжя до 2028 року велосипед може стати зручною альтернативою громадському транспорту. Цим же розвантажити дороги від заторів, зменшити кількість ДТП та підвищити безпеку на вулицях для всіх учасників руху. Але такий розвиток подій можливий тільки разом із активною участю влади, яка буде створювати всі умови, потрібні велосипедистам для того, щоб відчувати себе комфортно та користуватись своїм транспортом без проблем.

Навіщо Концепція місту?

Концепція розвитку велоінфраструктури як документ створений для міста виконує декілька завдань:

  1. Підвищення мобільності жителів Запоріжжя. Велосипед має стати повноцінним видом транспорту на дорогах з такими ж правами як і авто та громадський транспорт.
  2. Концепція визначає напрямок розвитку інфраструктури для влади. У документі зазначена поточна ситуація та цілі, які можна виконати для покращення її стану.
  3. Створення комфортних умов пересування по місту для велосипедистів. Багато людей не обирають велосипед як вид транспорту для себе через відсутність велоінфраструктури.
  4. Зменшення кількості викидів у повітря та сприяння покращення стану здоров’я населення.
  5. Популяризація велосипеду як виду транспорту.

Повний перелік задач Концепції можна знайти у самому документі.

Що можна знайти у велоконцепції?

Концепція розвитку велоінфраструктури Запоріжжя – це документ, який кожному жителю може розповісти про поточний стан справ та перспективи розвитку, який влада разом з громадськістю для себе визначили.

На початку є детальна інформація про цілі та завдання концепції, методологію за якою вона створена. Також можна ознайомитись із іншими документами, з якими Концепція пов’язана.

Інформація про існуючу велоінфраструктуру у місті – це один із головних розділів. Станом на 2020 рік у Запоріжжі є три приклади велосипедної інфраструктури. Перший: велопішохідна зона, яка прокладена у спальному районі вздовж вулиці Новокузнецької, її довжина близько 1 кілометра. Другий приклад знаходиться на вулиці Тюленіна (від проспекту Соборного до мосту ім. Преображенського) – це велосмуга. Третій приклад: по вул. Шкільній – велопішохідна зона протяжністю приблизно 400 м. Наявні відрізки велоінфраструктури не створюють цілісної системи, існують на різних кінцях міста та не зовсім належно облаштовані.

Окрім велодоріжок, описана також ситуація із супровідною інфраструктурою. У Запоріжжі налічується близько 60 велопарковок, деякі із них є правильними, на яких можна зафіксувати велосипед повністю, деякі – ні, там де фіксується лише колесо. Більшість із них розташовані біля закладів та магазинів, відсутні перехоплюючі парковки біля транспортних зупинок. В межах проєкту “ВелоМіста 2.0” нам вдалось встановити 20 з 60 велостійок (велопарковок) біля муніципальних установ, а також 2 автономні велоСТО – на Хортиці біля “Запорізької Січі” та біля Запорізького обласного центру молоді.

Куди рухається Запоріжжя у розвитку велоінфраструктури?

Переходимо до найважливішого – плани Запорізької влади щодо розвитку велосипедної інфраструктури у місті. Цю інформацію можна знайти починаючи із третього розділу Концепції.

Сюди включаються як заходи із популяризація велосипеду, так і заходи із розвитку велоінфраструктури. Головний принцип на якому побудована стратегія такого розвитку: спочатку інфраструктура – потім велосипеди. Задача міста-початківця зробити так, щоб рух на велосипеді був можливим, безпечним і прийнятним способом пересуванням для будь-якого мешканця міста.

В рамках розробки Концепції була створена Схема пропонованих велосипедних маршрутів для м. Запоріжжя. Вона включає в себе типи веломаршрутів:

  • Магістральні – з’єднують різні райони міста з центром та між собою;
  • Другорядні – виконують функцію підвезення до магістральних маршрутів, поєднують між собою ключові точки в районах;
  • Рекреаційні – створені для активного відпочинку.

Всі вони нанесені на карту міста та повинні бути побудовані в рамках розвитку велоінфраструктури. В Концепції зазначені рекомендації щодо їх проєктування та будівництва. Також це стосується супровідної велосипедної інфраструктури – велопарковки, велоСТО. Обгрунтовані рекомендації щодо подальших встановлень, потреб користувачів, можливих форм.

Велоконцепція дає не вичерпний перелік заходів із популяризації велосипеду як транспорту. Деякі активності вже проходили у Запоріжжі, такі як акція “велосипедом на роботу”, велопарад дівчат, всеукраїнський велодень та інші.

Також в Концепції зазначені рекомендації щодо змін у транспортному управлінні містом. Наприкінці є зведена таблиця із рекомендованими маршрутами для облаштування велоінфраструктури.

Отже, Концепція велоінфраструктури Запоріжжя – цінний документ, який позначає вектори руху для міста у напрямку велосипедної інфраструктури. Так як він був прийнятий на сесії Запорізької міськради депутатами він є офіційним. Влада, разом із громадськістю, може розробляти проєкти рішення та приймати їх спираючись на Концепцію, де вся інформація оброблена та створена спеціалістами у цій сфері.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту “ВелоМіста 2.0”, який реалізовує Громадська організація “Спільно HUB” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Опубліковано
В категорії Статті