Громадськість долучається до розробки Плану сталої мобільності міста Запоріжжя

3 лютого 2022 року Громадська організація «Спільно HUB» та Благодійний фонд «Українська спілка осіб з інвалідністю» підписали меморандум з виконавчим комітетом Запорізької міськради, в особі секретаря Анатолія Куртєва, та представником підприємства «Запоріжелетротранс» Володимиром Сухачовим, директором з фінансово-економічних питань, про співпрацю в рамках розробки Плану сталої мобільності міста Запоріжжя.

План сталої міської мобільності міста Запоріжжя (ПСММ) – стратегічний документ, що визначає транспортну політику міста на найближчі десять років і дає відповідь на питання: як оптимізувати переміщення мешканців та гостей міста з точки зору часу, комфорту, безпеки, вартості та спричиняли якнайменший негативний вплив на довкілля.
Договір на його розробку укладений 26 листопада 2021 року із компанією «Грант Торнтон». Перший етап розробки із аналізу ситуації із транспортом у місті вже завершений.

«Запоріжелектротранс визначений кінцевим бенефіціаром у взаємодії із Європеським інвестиційним банком. З ним передбачена закупівля електробусів великої місткості, автобусів на газу та іншої екологічно чистої техніки. В рамках підписаної нами угоди, однією із умов є надання Плану сталої мобільності міста. Тому ми виступили ініціаторами з розробці такого документу», – розповідає Володимир Сухачов, директор з фінансово-економічних питань підприємства «Запоріжелектротранс» та відповідальний за розробку ПСММ.

Володимир Сухачов, Ганна Дворна та Алла Мурізіді


«В системі транспорту потрібні зміни, бо транспорт повинен бути комфортний, сучасний, безпечний та зручний для всіх верств населення. Враховуючи, що в нас є люди із особливими потребами то ми повинні приділити увагу саме їм», – впевнений Анатолій Куртєв, виконуючий обов’язки міського голови Запоріжжя.

Також Анатолій Куртєв додає, що залучення громадськості до таких процесів є дуже важливим:
«В рамках цього меморандуму ми повинні звернути увагу і на інфраструктуру велодоріжок, пішохідних переходів, зупинки громадського транспорту – це дуже важливо. Громадські маршрути не завжди зручні для містян, але в цьому році ми запланували закупівлі екологічно чистого громадського транспорту, який буде курсувати по основним напрямках у Запоріжжі. Завдяки підписанню меморандуму, ми зможемо забезпечити досягнення цілей більш якісно. Я хочу, щоб Запоріжжя стало безбар’єрним і комфортним для всіх людей».

Саме тому однією із ініціаторок створення меморандуму стала Алла Мурізіді, директорка БФ «Українська спілка осіб з інвалідністю»:

«Для мене як для представниці організації, яка захищає інтереси людей з інвалідністю, дуже важливо щоб при розробці ПСММ враховувалися  потреби всіх маломобільних груп населення. Окрім доступності транспорту,  потрібно приділити увагу і розбудові безперешкодної пішохідної інфраструктури. Я дуже хочу щоб наше місто стало сучасним, зручним, комфортним, безпечним та безбар’єрним. Саме для цього мені важливо було залучитись до розробки проєкту на ранньому етапі».

Меморандум націлений на відкритість, прозорість та залученість містян до процесу розробки Плану сталої мобільності міста, тому включає наступні заходи:

  • Створення робочої групи за рішенням виконавчого комітету із включенням ГО «Спільно HUB», БФ «Українська спілка осіб з інвалідністю» та інших представників громадськості;
  • Залучення інших експертів від ГО «Спільно HUB» та  БФ «Українська спілка осіб з інвалідністю» до розробки ПСММ;
  • Проведення пресконференції щодо розробки ПСММ та подальше інформування громадськість та ЗМІ про хід виконання проєкту;
  • Проведення воркшопів та публічних консультацій для залучення громадськості для визначення цілей ПСММ та основних питань важливих для міста;
  • Обговорення та презентація Плану сталої мобільності міста Запоріжжя.

Ганна Дворна, голова правління ГО «Спільно HUB», говорить, що залученість якомога більшої кількості зацікавлених сторін підвищить якість самого документу:

«ПСММ – це стратегічний документ, який визначатиме транспортну політику міста приблизно на найближчі 10 років. Тому врахування думки всіх зацікавлених сторін і максимальної кількості категорій громадян – є важливим задля підвищення мобільності людей в місті, пошуку більш ефективних способів забезпечення потреб мобільності, що в свою чергу дозволить Запоріжжю стати безбар’єрним простором».

Меморандум про співправцю ГО “Спільно HUB”, БФ “Українська спілка осіб з інвалдіністю” та Анатолієм Куртєвим: