Презентація проєкту «Реконструкція тротуару з облаштуванням велодоріжок по Прибережній магістралі від вул. Глісерна до вул. Запорізька»

Пресреліз

Громадська організація «Спільно HUB» разом із Департаментом інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради 27 квітня провели презентацію у форматі онлайн проєктно-кошторисної документації “Реконструкція тротуару з облаштуванням велодоріжок по Прибережній магістралі від вул. Глісерна до вул. Запорізька”.

Для розвитку велосипедної інфраструктури у Запоріжжі важливо з’єднати існуючі об’єкти із запроектованими, створивши цілісний маршрут. Так, для того, щоб з’єднати вже існуючу велодоріжку по вулиці Новокузнецькій у Південному мікрорайоні та велополосу на вулиці Тюленіна було прийнято рішення розробити проєкти реконструкції Прибережної магістралі. Сама Набережна згідно Концепції розвитку велоінфраструктури відноситься до магістрального та рекреаційного маршруту одночасно.

Ділянка Прибережної магістралі від вулиці Глісерної до вулиці Запорізької є першою із трьох проектів, які наразі розроблюються. Роботою над проєктом реконструкції Прибережної магістралі з 2019 займалась фірма «Вектор 2016», потім документація була передана в роботу «ПРОТЕК», наразі фінальний варіант проєкту завершила фірма «УТН». Проєкт пройшов експертизу, згідної якої станом на 2020 рік реконструкція об’єкта буде коштувати 20 348 204 грн.

Спікерами публічної презентації стали:

  • Ганна Дворна – виконавча директорка Громадської організації “Спільно HUB”;
  • Олександр Ралик – технічний консультант Громадської організації “Спільно HUB”;
  • Ігор Сук – голова ініціативної групи “Запорізький велоклуб”, технічний консультант Громадської організації “Спільно HUB”;
  • Максим Кущенко – начальник відділу дорожньо-мостового господарства Департаменту інфраструктури та благоустрою ЗМР
  • Денис Люборанський – головний консультант фірми-проєктанта «УТН».

Візуалізація майбутньої велодоріжки на Приюережній магістралі (розроблена Павлом Шадріним, “Спільно HUB”)
Візуалізація майбутньої велодоріжки на Приюережній магістралі (розроблена Павлом Шадріним, “Спільно HUB”)

схема організації руху
схема організації руху

Проєктом реконструкції передбачено:

  • велодоріжка з асфальтобетону двостороннього руху облаштована по стороні житлових будинків;
  • реконструкція тротуару з бетонної тротуарної плитки;
  • влаштування смуг з тактильних плит;
  • відновлення газонів та посадка нових дерев;
  • тротуари запроектовані з урахуванням переміщення маломобільних груп населення, висота бордюра забезпечує безперешкодно перейти дорогу;
  • організація дорожнього руху (влаштування дорожніх знаків та дорожньої розмітки);
  • для відокремлення тротуару від велодоріжки запроектована смуга з плитки;
  • електропостачання об’єкта буде здійснюватися від існуючої опори по Прибережній магістралі та з допомогою новостворених опор для освітлення тротуару.

“Проект був виконаний достатньо непогано враховуючи ті обмеження, які існують в плані як фінансовому, так і просторовому. Думаю, у цьому є заслуга всіх учасників процесу: проектанту, його консультантів, департаменту, залучених громадських організацій. Втім, все ще є деякі недоліки, які, я сподіваюсь, будуть виправлені до старту будівельних робіт. Зокрема, на місці перетину велодоріжкою вулиці Фортечної велодоріжка підходить до перетину у різних місцях, тобто у подальшому, при реконструкції світлофору на цьому перехресті, буде важче облаштувати регульований велопереїзд. Але загалом, нехай це буде найбільшою проблемою цього проекту, яку буде необхідно вирішити”

зазначив проблемні місця проєкту Олександр Ралик, технічний консультант “Спільно HUB”.

Представник Запорізької велоспільноти, Ігор Сук, зазначає, що будівництво однієї частинки великого проєкту проблему безпеку на дорогах для велосипедистів не вирішить, але може дати поштовх для подальшого розвитку велоінфраструктури у місті. Також він додав, що питання, які виникли в процесі обговорення проєкту не є значними:

“В цілому проєкт нас задовольняє, але є проблеми зі схемою організації дорожнього руху в районі перетину із вулицею Фортечною, та питання освітлення. Але це вже виключно технічні моменти, які не несуть якогось загального впливу на проєкт”.

Представник Запорізької велоспільноти, Ігор Сук

Опубліковано
В категорії Статті